Iedereen droomt van een gelukkige, financieel onbezorgde oude dag. Met je wettelijk pensioen alleen zal je niet rondkomen om je levensstandaard ook na je pensionering te behouden. Zelf sparen voor je pensioen is dus de boodschap. Maar hoeveel moet je precies bijeen sparen om safe te zitten? Je leest er hier alles over.

Wat je zeker moet weten, is dat er geen eenduidig antwoord bestaat op de vraag welk bedrag je opzijgelegd moet hebben om onbezorgd te kunnen genieten van je pensionering. Alles staat of valt immers met jouw persoonlijke situatie en je levensstijl. Ben je iemand met een hoge levensstandaard? Dan zal je een grotere spaarinspanning moeten leveren dan wanneer je gewoon bent om met een bescheiden inkomen rond te komen.

Waarmee moet je rekening houden op financieel vlak als het over je pensioen gaat?

Je ‘verdient’ minder

Logisch, want je inkomen wordt slechts gedeeltelijk vervangen door je wettelijk pensioen. Hoeveel bedraagt het gemiddelde wettelijke nettopensioen?

  • Vastbenoemde ambtenaren: € 2.072
  • Werknemers: € 1.255
  • Zelfstandigen: € 904

Uiteraard zal jouw wettelijk pensioen niet alleen afhangen van je statuut, maar ook van het aantal loopbaanjaren. Hoe dan ook begrijp je dat je wettelijk pensioen een stuk lager zal liggen dan je laatste loon …

Je zal meer uitgeven

Als je met pensioen gaat, heb je meer tijd … en dus ook meer kansen om geld uit te geven: reizen, op restaurant, … Daarnaast is de kans groot dat je een aantal kosten zelf moet gaan betalen, terwijl die vroeger door je werkgever betaald werden. Denk aan een auto, gsm, laptop, hospitalisatieverzekering, … En vergeet ook op termijn de factuur voor het verzorgingstehuis niet: je wettelijk pensioen zal zelfs niet volstaan om deze te betalen …

Hoe oud word je? Ga uit van 100 jaar

Je hebt geen idee hoe oud je zal worden. Nochtans is dat een belangrijke parameter om te weten hoeveel je moet sparen om van je pensioen te kunnen genieten zonder zorgen. Wil je op veilig spelen: ga er dan vanuit dan je 100 wordt. Haal je die leeftijd niet, dan laat je nog iets moois achter voor je kinderen.

Hoeveel heb je nodig voor je pensioen?

Zoals gezegd is dit de vraag van 1 miljoen. Toch geven we je een leidraad: als je op je 65ste 10 tot 12 keer je laatste jaarloon bijeen gespaard hebt, dan kan je de toekomst met een redelijk gerust gemoed tegemoet kijken.

Sparen voor je pensioen: hoe doe je dat?

Onthoud dat het erg belangrijk is dat je spaart voor een aanvullend pensioen: een financiële buffer bovenop je wettelijk pensioen. Hoe kan je dit doen?

  • door aan pensioensparen en/of langetermijnsparen te doen. Dit levert je mogelijk een mooi belastingvoordeel op én je spaart voor later.
  • door te sparen via een beleggingsverzekering: wij stellen samen met jou je beleggingsprofiel op en stellen je een spaar- of beleggingsformule voor die daarbij aansluit. Je kan al starten met beleggen vanaf een bedrag van enkele tientallen euro’s per maand.
  • Heb je een groepsverzekering via je werkgever, dan is dit uiteraard heel mooi meegenomen.
  • Misschien heb je het geluk dat je van je ouders of andere familieleden een nalatenschap erft.
  • Ben je eigenaar van vastgoed, dan telt dit natuurlijk ook mee in je vermogen. Maar hou er wel rekening mee dat, als je je eigen woning verkoopt, je huurgeld zult moeten betalen.
  • Let op met je geld te parkeren op een spaarrekening. Als je rekening houdt met de inflatie, verlies je elk jaar koopkracht.

Wil je graag een concreet idee hoe jij kunt sparen voor later?

Maak dan meteen afspraak!

Deel dit met uw vrienden